November 21, 2022

Højsæson for depositums svindel i Danmarks Universitetsbyer: sådan undgår du at falde i fælden.

November 21, 2022

Højsæson for depositums svindel i Danmarks Universitetsbyer: sådan undgår du at falde i fælden.

67.000 fik svar på, om de er kommet ind på deres drømmestudie i Danmark. For dem der gjorde, betyder det, at boligjagten nu går igang. Men det betyder også, at det igen er højsæson for depositum svindel. PayProff gør det nemt og sikkert for lejesøgende at undgå at blive svindelt fra deres depositum. Læs videre for at finde ud af hvordan du kan få nøglerne til din drømmelejlighed uden at blive svindlet for tusindvis af kroner.

Om det er første gang du skal leje en lejlighed, eller om du har gjort det flere gange, så kan processen stadig være lige forvirrende og stressende. Det er nemlig ikke alle danske udlejere, der er samlet i et centralt og autoriseret register og det er langt fra alle udlejere, der holder sig indenfor Danmark’s lejelov. Du har måske oplevet, som så mange andre danskere der er lejesøgende, at priserne kan virke helt blæst ud af proportioner - og lejligheden stadig bliver revet væk. Du har måske også oplevet, at du har skrevet rundt til samtlige danske udlejere på flere forskellige boligportaler (som boligportal.dk, de mange grupper på Facebook og DBA.dk), uden at have fået svar. Og hvis du har været så uheldig, at være en af dem, der er blevet svindlet for et lejlighedsdepositum, så er du langt fra alene.


Tusindvis af danske og internationale lejesøgende strømmer til de store Universitetsbyer i Danmark, i håbet om at finde det perfekte lejemål. De ved, at det ikke er nok, at lede med lys og lygte efter det “perfekte” sted, men at de også skal kunne lægge et substantielt depositum, før de kan stå med nøglerne til deres nye hjem. Det er en stressende situation, der efterlader de titusindvis af lejere sårbare for boligsvindel, hvor flere bliver frarøvet deres depositum.

Politikommissær i Landsdækkende Center for IT-relatieret økonomisk kriminalitet, Jens Skovbjerg Wagner, udtalte sig om sagen til DR.DK: “Der er pres på boligmarkedet, eksempelvis her op til studiestart, hvor mange unge skal finde deres første bolig. Det er der desværre svindlere, der udnyttter ved at udleje boliger, de ikke har rådighed over. På den måde lokker de penge ud af boligsøgende.” Lad os dykke dybere ned i hvad du skal være klar over rent lovmæssigt som boliglejer, og hvad du kan gøre for, at sikre at du ikke bliver svindlet.

Hvad er depositum og hvad siger lejeloven om dette indskud?

Det kan virke som et overvældende beløb, når man som lejer får en kontrakt med en opkrævning på mange, mange tusind kroner. Især, når man kigger på kvadratmeterprisen for lejeboliger i 2020, udgivet af boligportalen. For enhver studerende er udgifter til boligen, hvis man bosætter sig i de større Universitetsbyer rundt om i Danmark, yderst mærkbar på privatøkonomien. Det skal af den grund gøres med omtanke og information om, hvorfor man skal betale et så væsentlig indskud, og hvordan man sikre sig ikke miste penge i forbindelse med svindel.


Ifølge lejeloven har udlejer ret til at kræve økonomisk sikkerhed fra dig i form af et depositum. Udlejer kan maksimalt kræve op til 3 måneders forudbetalt leje, 3 måneders depositum samt betaling af husleje for den første måned. Dette svarer til et beløb på 7 måneders husleje. Det er en måde for udlejer at sikre sig, at der kan dækkes for udredning af eventuelle skader efter din fraflytning. Det kan inkludere, malingen i stuen eller udskiftningen af en ridset bordplade. Det er op til udlejer selv, at kunne dokumenterer stand ved indflytning, og eventuelle skader der skal repareres i forbindelse med fraflytning.

Udlejere må ikke bruge depositummet til at nyistandsætte lejemålet. Depositummet må kun bruges til det, man betegner som “normalistandsættelse”. Den forudbetalte leje er derfor ikke en del af ‘depositummet’, som lejer må benytte til at normalinstandsætte, efter fraflytningen. Det er en måde for udlejer, at stille sikkerhed for at en lejer ikke fraflytter uden opsigelse eller før opsigelsesperioden er afsluttet uden at betale husleje i perioden. Forudbetalt husleje benyttes til at dække huslejen i den sidste periode af lejeforholdet. Så dem får lejer “tilbage igen”, som en slag “opsparring”, i forbindelse med fraflytningen.

Sådan undgår du at blive svindlet fra dit lejligheds depositum

Udover, at det er en god ide, at se lejligheden hvis muligt, se tilbuddet med en gran salt (hvis tilbuddet er for godt til at være sandt, så er det det nok), tjekke boligudlejer på boligejer.dk eller tinglysning.dk, så kan vi anbefale det der kan ultimativt redde enhver lejer fra at stå med en svindelsag. Sidsel Fangel Thygesen og Christopher Christensen delte deres historie med DR.DK, og fortalte hvordan de var en af de uheldige: “Vi vil gerne lige hjem og tænke over det. Det er også ok, siger han, men der er andre, der skal se lejligheden, så den bliver nok lejet ud i mellemtiden. Lejekontrakten ser helt reel ud, så vi skriver under og overfører 23.000 kroner til depositum og leje for den første måned samme dag.” Fortæller Signe, men det vidste sig, at nøglerne til deres nye lejebolig, var falske, ligesom den profil svindleren havde lavet. For at undgå at stå i den situation, råder vi dig til at benytte dig af en sikker, tredje-parts finansiel virksomhed, der er til for at beskytte dig mod snyd.

Payproff er skabt til at beskytte dig mod snyd, når du sender dit depositum, til en udlejer, som du basalt set ikke kender.

Det gør vi ved, at tilbageholde midlerne, indtil begge parter har accepteret handlen. Payproff er samarbejdspartnere med Secure Payments, reguleret af Finanstilsynet, der tilbageholder dit depositum på en seperat konto, og det er vores første prioritet, at gøre dig mere sikker i din befærden online. I mange af disse tilfælde er det tæt på umuligt at beskytte sine penge, når man skal betale sit depositum forud, men med PayProff er det nemmere at få dine penge tilbage, hvis du bliver udsat for snyd.

Når du skal til at sende dine hårdtoptjene penge som indskud til et depositum, så behøver du blot at nævne Payproff: hvis det til en svindler, er chancen for, at de vil benytte sig af den betalingsløsning lille. Men hvis de vil, og selv kan se fordellen ved at bruge Payproff til at sende indskud til det nye lejemål, så er du godt på vej til at få en god relation med din nye udlejer.