November 21, 2022

Så meget skal du betale i indskud til en lejebolig

November 21, 2022

Så meget skal du betale i indskud til en lejebolig

Nu hvor de mange håbefulde unge har fået svar, om de er kommet ind på deres drømmeuddannelse eller ej, er lejeboligmarkedet atter brandvarmt. Har studiet adresse i København, eller drømmer du om at bo i en af de andre større danske byer, så kan du godt regne med, at indskudsbeløbet på din lejebolig bliver markant dyrere.

Det kan for mange lejebolig søgende komme som noget af et shock, når man for første gang modtager en kontrakt med besked om, at man skal overføre mellem 50.000-100.000 kroner til udlejer inden indflytning. Det er mange penge. Penge som den almindelig nyudklækkede studerende måske ikke har sparret op til. Måske er du så heldig, at kunne låne af familien, hvis du ikke selv har sparet alle pengene til indflytningen op forinden. Hvis det ikke kan lade sig gøre, kan man som studerende ty til SU-lånet der står til rådighed for dig  som studerende, som en væsentlig billigere løsning end et banklån.

Indflytningsprisen for en lejebolig er summen af første måneds husleje, depositum og forudbetalt leje. I forbindelse med lejeaftalens indgåelse må udlejer kræve 3 måneders forudbetalt husleje, eksklusiv forbrug. Det betyder at udlejer samlet set må kræve et beløb, svarende til maksimum 6 måneders husleje. Og med en gennemsnitlig kvadratmeterpris i København, der ligger på 183 DKK for en 1-værelseslejlighed.

Ifølge Boligportalen’s statistik, så kan man se, de gennemsnitlige kvadrameterpriser for 1- til 4- værelses lejligheder i København og Århus som udbudt på BoligPortalen, i perioden Januar-Maj 2020.

Kilde: København, 2020.

Kilde: Århus, kvadratmeterpris, 2020.

Man kan bruge de gennemsnitlige kvadratmeterpriser til at overveje, hvor man skal bosætte sig, også forinden man begynder at lede og spare op til huslejen og ikke mindst til indskudsbeløbet. Idet indskuddet er bundet op til den prisen på den månedlige husleje, da kan det denne statistik fra BoligPortalen, give dig en god ide om hvor meget det kommer til at koste.

Det vil også betyde, at selvom du synes, at den månedlige husleje er til at betale, så er det vigtigt at overveje, om du også har råd til de øvrige udgifter. De øvrige udgifter kunne her også indkludere renter samt afdrag, du står til at skulle betale, for at nedbringe dit banklån.

Men det hele ser ikke så sort ud.

Den forudbetalte leje gælder for de sidste måneder, og det er et beløb du har “til gode”, efter lejemålet er opsagt. Du får ikke beløbet tilbagebetalt, men det betyder, at du som lejer i slutningen af lejeperioden ikke skal betale husleje i det antal måneder, udlejer har opkrævet forudbetalt. Hertil kan lejer kræve op til tre måneders forudbetalt husleje. Udover det, er der også store chancer for at få dit depositum retur.

Det har førhen været muligt for udlejere, at bruge depositummet til at nyistandsætte lejeboligen ved fraflytningen. Fra 1. Juli 2020, er dette ikke længere lovligt. Hvis du skiver under på en lejekontrakt efter 1. Juli 2020, er du dækket som lejer, at den nye lejelov. Fra denne dato betyder det, at udlejer ikke længere må kræve, at boligen afleveres nyistandsat. Udlejer trækker kun penge fra depositum, hvis der skal laves nødvendige vedligholdelse, eller hvis lejer har misvedligeholdt lejeboligen. Så hvis du passer godt på din lejebolig, passer du også godt på dit depositum og din pengepung.

Det er mange penge der skal betales til udlejer og det sker sjældent i en stille og rolig situation. Der er rift om lejeboligerne, og det kan sætte ekstra pres på lejer om at underskrive en lejekontrakt hurtigt, og efterlader mange sårbare for snyd og svindel.

I Oktober 2020 var det 19 håbefulde boligsøgende, der blev svindlet fra deres depositum-og forudbetalt leje svarende til 320.000 DKK, af den samme gerningsmand. TV2 rapporterede også om en anden Hannah Houlind og Nikoline Bredmose mistede også 28.000 DKK i en anden sag i forbindelse med deres lejebolig. DR skrev også om i slut Juli 2021, om Sidsel og Christopher der også blev snydt af en boligsvindler for 23.000 DKK. Faktum er, at lejebolig svindel, svindel af depositum og generel snyd med lejeboligens indskudsbetaling, sker for selv de bedste tit og ofte.

For at undgå at stå i den situation, råder vi dig til at benytte dig af en sikker, tredje-parts finansiel virksomhed, der er til for at beskytte dig mod snyd.

PayProff er skabt til at beskytte dig mod snyd, når du sender dit depositum, til en udlejer, som du basalt set ikke kender.

Det gør vi ved, at tilbageholde midlerne, indtil begge parter har accepteret handlen. PayProff er samarbejdspartnere med Secure Payments, reguleret af Finanstilsynet, der tilbageholder dit depositum på en seperat konto, og det er vores første prioritet, at gøre dig mere sikker i din befærden online. I mange af disse tilfælde er det tæt på umuligt at beskytte sine penge, når man skal betale sit depositum forud, men med PayProff er det nemmere at få dine penge tilbage, hvis du bliver udsat for snyd.

Når du skal til at sende dine hårdtoptjene penge som indskud til et depositum, så behøver du blot at nævne PayProff: hvis det til en svindler, er chancen for, at de vil benytte sig af den betalingsløsning lille. Men hvis de vil, og selv kan se fordellen ved at bruge PayProff til at sende indskud til det nye lejemål, så er du godt på vej til at få en god relation med din nye udlejer.